CHECK IT OUT

prestonlogoblack.jpg

Bridging Preston

Housing that Pacifies the Pedestrian-Automobile Conflict

This studio project focused on providing hybrid housing for the Charlottesville community within a site along Preston Avenue. Going above and beyond the parameter, I also aimed to create a building that would change local infrastructure and serve as a paradigm to city living. Despite being a relatively small city, Charlottesville maintains a high degree of traffic—especially during the weekend when students are free to travel. When entering or leaving the city, Preston Avenue serves as one of Charlottesville’s main artery. As a pedestrian, walking along the avenue is easy; however, when it comes to crossing, it becomes a barrier with low porosity. In designing for the semester, I questioned how I might fashion a structure that separates the circulation for automobiles and pedestrians in a natural and thoughtful way. 

Observation

I started this project by collecting data and taking a walk to understand the site and its context while considering what I could add (or subtract) to improve it. I explored one side of the area but had to walk a while before I found a suitable place to cross Preston Avenue. At this moment I realized what pivotal question I would weave throughout my project: how can we create an instance in space where neither the pedestrian nor the automobile have to bend for one another?

map.jpg
Project Site
Site Photos
Roads
Speed Limits
Median Incomes
Parking Lots
Intersections
Bus Routs & Stops
Connections
Public vs. Private
Crosswalks
Proposed Site
$46,129
$18,580
quotesflat.jpg
Resident Reviews
Plans
Site Plan
Green Roofs
Housing
Common Spaces
Road Tunnel
Market
Stores
Parking
Program Axon
Conception

To make the pedestrian and automobile equal in priority, I needed to shift them on different circulation planes. I began to work and mold the topography into a structure that would provide different elevations and become a bridge for one or the other. This structure needed to be long and low to the ground to integrate with its surroundings. I chose the ideal site and began brainstorming forms. To provide the greatest degree of functionality, I conceived a two-prong structure with a large courtyard sinking below ground level and a road tunnel piercing through it. The programs I included after served to provide community and a place to congregate.

linediagram(finished)mirrored.jpg
Separating Intervention
layeredtopo [Converted]finishedadj.jpg
Using Structures to Connect
collageview.jpg
skypaths.jpg
Concept Collages
conceptdrawing.jpg
formcreation(finished)_edited.jpg
Form Conception
Creation

The courtyard provides a sense of seclusion to the housing lining its perimeter. The road’s footprint creates a space below for a central market and a slightly more private outdoor area for the residents of this complex.

OverallAxon.jpg
Structure
allelevationsfinishedupdatedpraying.jpg
West Elevation
East Elevation
South Elevation
North Elevation
flatstackedplansfinitoupdated(5.20).jpg
Garage Levels
Market Level
Second Floor (Ground)
Third Floor
Fourth Floor 
Fifth Floor 
siteplanwerk2(pale).jpg
massingwork.jpg
Renderings